SPECIJALISTIČKA VETERINARSKA PRAKSA PILIĆ

Preventivna cijepljenja i savjetovanje

ZARAZNE BOLESTI

Štenci i mačići imaju kolostralna antitijela do dobi od oko 3 mjeseca. Njihov nivo počinje padati u dobi između 6 i 8 tjedana, ovisno o cijepnom statusu majke. Upravo u toj dobi primaju prvo cjepivo protiv zaraznih bolesti.

Štenad cijepimo protiv štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, zaraznog laringotraheitisa (virus parainfluenze i adenovirus tip 2) te leptospiroze (najčešći serovarovi Canicola i Icterohaemorrhagie).

Drugo cjepivo slijedi 3 tjedna nakon prve doze, a treće, ujedno i završno cjepivo, 3 tjedna nakon treće. Dakle, štenad je potrebno cijepiti 3 puta u razmaku od 3 tjedna. Cijepljenje odraslog psa obavlja se jednom godišnje.

Mačić primaju cjepivo protiv parvoviroze (panleukopenije), calicivirusa, zaraznog rinotraheitisa. Druga doza daje se 4-6 tjedana nakon prve. Cijepljenje odrasle mačke obavlja se jednom godišnje.

BJESNOĆA

S obzirom da Republika Hrvatska nema status zemlje slobodne od bjesnoće, zakonska je obaveza cijepiti ljubimca s navršena 3 mjeseca starosti. Ponovno cijepljenje obavlja se nakon godinu dana, u propisanom vremenskom razdoblju.

Daljnja cijepljenja obavljaju se prema uputi proizvođača cjepiva (valjanost tri godine), a vlasnik je dužan strogo poštivati propisani rok. Ljubimac koja se ne docijepi u tom roku tretira se kao da nije nikada cijepljena te se ponovni postupak vodi kao prvo cijepljenje.