SPECIJALISTIČKA VETERINARSKA PRAKSA PILIĆ

Akupunktura za pse i mačke

AKUPUNKTURA ZA PSE I MAČKE
Akupunktura je tradicionalna kineska metoda liječenja, danas priznata kao metoda liječenja i od Svjetske zdravstvene zajednice. Obavlja se pomoću tankih akupunkturnih iglica koje se zabadaju u točno locirane akupunkturne točke.
Prema kineskom shvaćanju, akupunktura ne stvara novu energiju, već je njezina uloga uravnoteženje postojeće. Zapadna medicina utemeljena je na materijalnom shvaćanju bolesti, za razliku od istočne, koja se temelji na energetskom shvaćanju.
  Kineski koncept govori da tijelom kruži vitalna energija Qi (či) po točno određenim putanjama koje se nazivaju kanali ili meridijani. Stimuliranjem određenih točaka u različitim kombinacijama liječnik uravnotežuje protok vitalne energije kroz tijelo.
   Znanstvena istraživanja djelovanja akupunkture govore o učincima akupunkture na organizam kao šta su: analgetski, sedacijski, homeostatski, stimulacija imunološkog sustava, pozitivan psihološki učinak.
    Akupunktura u veterinarskoj medicini koristi se u prevenciji i liječenju niza bolesti:
     1. Lokomotornog sustava: upale i degeneracije zglobova, kralježnice, diskova, upala tetiva, ovojnica, ligamenata, burzi, mišića, različitih bolnih sindroma, sportskih ozljeda
     2. Probavnog, dišnog, mokraćno-spolnog i živčanog sustava, različitih bolesti kože i hormonalnih poremećaja
     3. Metoda rehabilitacije nakon kirurških zahvata
     4. Jaka preventivna metoda za jačanje imunološkog obrambenog sustava
     Akupunktura poboljšava opće stanje i kondiciju životinja. Najveća prednost akupunkture u odnosu na konvencionalno liječenje je to što ona nema nuspojava. Prirodne metode djeluju sporije, ali ne ugrožavaju pojedine organe i ne pokrivaju ostale simptome kao lijekovi zbog kojih se ne vidi cjelovita slika.