Vaš kućni ljubimac radi nered

Svaki put kad dolazite s posla nalazite izgrizene papuče, čarape i slične predmete ili pak ne možete shvatiti zašto vaš pas uporno raskopava vrt i uništava vama omiljeno vam cvijeće?!

Iako mnogi vlasnici čiji psi rade ovakve stvari misle da su njihovi ljubimci neposlušni te im se za nešto osvećuju u većini slučajeva to nije istina.

Konkretnije, destruktivna ponašanja pasa poput navedenih primjera proizlaze iz dosade.

Zato je važno da pri odabiru psa prije svega gledate njegov karakter, a ne izgled. Budite iskreni i karakter psa prilagodite svojim obavezama i stilu života.

Primjerice, ako većinu dana provodite na poslu ili u školi nemojte nabavljati psa poput američkog stafordskog terijera, border kolija, njemačkog ili belgijskog ovčara odnosno bilo koju drugu tipično radnu pasminu koja zahtijeva puno fizičkog naprezanja, ali i mentalne stimulacije.

Kojeg god psa odabrali, današnji tempo života prisilit će vas da ga barem nakratko ostavite same kod kuće.

Ako po cijele dane radite pronađite osobu koja će psa umjesto vas prošetati ili ga dok vi niste kod kuće smjestite u vrtić/hotel za pse.

Ako pas ne potroši energiju vani potrošit će je u stanu. Prije odlaska na posao izmorite ga dužom šetnjom koja obavezno mora uključivati istrčavanje s lopticom ili frizbijem.

Kopanje rupa, ma što vi mislili o tome nije nepoželjno ponašanje. Kako pas ne bi raskopao cijeli vrt naučite ga da kopa na točno određenom mjestu.

Primjerice, kada pas poslastice i igračke počne zakopavati na mjestu na kojem ne želite prekinite ga i usmjerite na njegovo mjesto za kopanje.

Pohvalite ga. Česta greška vlasnika je da svojim ponašanjem pse dok su mladi potiču na neželjeno ponašanje jer im je ‘slatko kako štenac kopa rupe svuda po vrtu.

Isto to ponašanje što je pas stariji, a rupe dublje i veće više im smeta. Odgoj psa proces je koji počinje od rođenja i što prije psa počnete učiti, prije će naučiti što smije, a što ne.

Ista stvar odnosi se na žvakanje neželjenih predmeta. Radnjama poput smijeha, maženja ili davanja poslastica vlasnici mlade pse često nagrađuju za žvakanje namještaja i papuča jer im je to slatko.

Kada pas odraste i počne uništavati kućni inventar vlasnik se obraća stručnjacima od kojih traže rješenje kojim će u pet minuta riješiti problem koji je stvaran nekoliko godina.

Ponavljamo: Odgoj psa proces je koji počinje od rođenja i što prije psa počnite učiti. Psima u startu dajte do znanja što smiju, a što ne.

Kada počne gristi papuču odlučno recite NE. Papuču zamijenite igračkom u koju primjerice možete staviti poslasticu.

Ne zbunjujete psa. Vlasnici psima često za igranje daju stare čarape i papuče. Misle:’ Neka se igraju s njima, ionako bi ih bacili!’ Psi ne razlikuju što je novo i staro. Ako im dozvoljavati grickati stare čarape budite sigurni da će grickati i nove. U odgoju psa budite dosljedni bez obzira koliko vas pas gledao ‘tužnim očima’.

Igračke za pse važne su u svim fazama odgoja psa. Interesirajte se kako odabrati igračku i naučite kako se igrati sa psom.

Sve navedeno osnove su kojih bi se trebao pridržavati svaki vlasnik psa. Nažalost, koliko god se nekom činile jednostavnim vlasnici najčešće upravo na njima griješe. Iziritirani ponašanjem psa istog kažnjavaju ili izbacuju na ulicu…